Now Reading
Tot ce trebuie să știi despre noul CoronaVirus / COVID-19

Tot ce trebuie să știi despre noul CoronaVirus / COVID-19

Zilele astea vedem, într-adevăr, probabil cea mai „apocaliptică” imagine de până acum – școli închise, mall-uri goale, oameni cu măști în metrou, postări pe Facebook, anunțuri la radio, știri la TV și lista poate continua – toate acestea fiind cauzate de apariția noului coronavirus COVID-19 în România.

Este uman să ne fie frică, este uman să ni se activeze instinctul de supraviețuire, însă tot uman este să rămânem raționali și cu picioarele pe pământ, pentru a ne proteja, în primul rând, pe noi, dar să și reducem în același timp răspândirea virusului.

Primul pas pentru a face asta este să fim corect informați și să nu mai credem orice auzim în jur, majoritatea informațiilor venite chiar și din partea presei/televiziunilor fiind menite să instaureze panica, urmărind diferite scopuri economice/politice.

Ce sunt coronavirusurile?

Potrivit site-ului WHO (World Health Organization), coronavirusurile reprezintă o familie de virusuri care cauzeză boli a căror severitate pornește de la o răceală banală, până la grave infecții respiratorii, unele dintre cele mai cunoscute fiind SARS și MERS. Deci, de-a lungul timpului, umanitatea s-a mai luptat și a depășit cazuri mai grave de coronavirus, diferite într-adevăr de nCoV (un nou coronavirus care nu a mai fost întâlnit la oameni până în prezent).

NU este nimic ce poate fi ignorat, NU trebuie să trecem cu vederea, NU trebuie să ne bazăm pe faptul că „doar cei în vârstă/cu probleme de sănătate sunt predispuși la deces”

Dar, de asemenea, NU trebuie nici să ne crizăm, să încercăm să venim înapoi în țară dacă suntem într-o zonă mai afectată decât Romania, NU trebuie să cumpărăm toată hârtia igienică și făina din magazine și NU trebuie să vedem tot ce se întâmplă ca fiind „apocalipsa”. Pentru că NU este. Și totul poate fi diminuat considerabil, dacă lăsăm RAȚIUNEA să primeze, NU panica.

Ce măsuri trebuie să luăm?

1. CUMPĂRĂTURILE NECESARE (nu, nu hârtie igienică și făină)

– gel/spray antibacterian, neapărat pe bază de alcool, pe care să îl folosiți ori de câte ori simțiți nevoia (spre exemplu, eu îl folosesc o dată la 30 min. atunci când ies din casă, de fiecare dată când cobor din Uber, etc.)
– spirt cu care să dezinfectați periodic, indicat de 2 ori pe zi, cheile, telefonul, clanța de la ușă, laptop, mouse, portofel, etc.

2. IEȘIȚI DIN CASĂ DOAR ȘI ATUNCI CÂND ESTE NECESAR

Am auzit multă lume bucurându-se de închiderea școlilor/facultăților, numind-o ”vacanță”, luând cu asalt metrourile, mall-urile, trenurile înapoi spre casă, etc. EVITAȚI DEPLASĂRILE INUTILE ȘI SPAȚIILE AGLOMERATE!!! Fix din acest motiv s-au închis și instituțiile de învățământ, s-au anulat și evenimentele. NU ca să luăm cu asalt trenurile și să fim 200+ persoane în vagon în drum spre casă. Și nici la mall să vedem ce au mai adus nou la ZARA, ok?

3. URMAȚI NORMELE DE IGIENĂ

Asta înseamnă fără strângeri de mână „ca băieții”, fără pupici pe obraz „ca fetele”, să NU tușim/strănutăm decât într-un șervețel sau, în cel mai rău caz, în cot, să ne spălăm pe mâini DES și BINE (asta înseamnă minim 20 secunde, pentru a scăpa de orice bacterie), să NU ne punem mâna pe față decât DUPĂ ce am dezinfectat mâinile (cu săpun sau gel dezinfectant) și să evităm contactul apropiat (min. 1,5m distanță) cu orice persoană, întrucât pot exista oameni care în primă instanță pot părea sănătoși, dar să nu fi trecut încă de perioada de incubație.

4. EVITAȚI MIJLOACELE DE TRANSPORT ÎN COMUN

Știu, scuza multora este că „nu îmi permit să merg cu taxiul”. Atunci mergi pe jos. Sau nu mai mergi deloc. Dacă trebuie să mergi la job, 2 drumuri pe zi nu cred că te costă o avere, mai ales fiind vorba de sănătatea ta. În rest, dacă ai vreo altă deplasare de făcut care merită să îți asumi riscul de a te îmbolnăvi, merită și cei 20 lei dați pe taxi/Uber.

5. INFORMAȚI-VĂ DOAR DIN SURSE OFICIALE ȘI NU MAI DISTRIBUIȚI ORICE ȘTIRE/POSTARE VEDEȚI PE FACEBOOK!!!

Dacă mi-a scăpat ceva, sunt sigur că va fi acoperit de comunicatul celor de la DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență), pe care o să-l las atașat mai jos.

15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)

Protejați-vă, evitați contactul direct!

🔴Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
❗️Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.

🔴Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.
❗️Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.

🔴Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.
❗️În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.

🔴Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.
❗️Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.

🔴Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.
❗️În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.

🔴Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre țările vizate pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”
❗️În cazul în care călătoriți într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus există riscul ca la momentul revenirii în țară, în funcție de actualizarea zonelor roșii/galbene, să fie necesar să rămâneți în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.
❗️În mod obligatoriu, românii care se întorc în țară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă același lucru.

🔴Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.
❗️Transmiterea virușilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.

See Also

🔴Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.
❗️Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenția angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajați și prezentarea eventualelor opțiuni legale pe care le au la dispoziție. Detalii, aici: https://bit.ly/2TGyV8d

🔴Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.
❗️Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.
❗️Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
❗️Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
❗️Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.
❗️Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.
❗️Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
❗️Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.
❗️NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.
❗️NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.
❗️Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.
❗️Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.

🔴Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).
❗️Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.
❗️Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!
❗️Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.
❗️Doar în cazul urgențelor sunați la 112!

Protejați-vă apropiații, nu-i expuneți!

🔴Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
❗️Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).
❗️În Italia, până pe 9 martie, mai mult de jumătate din cazurile de infecție s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani și aproximativ 90% din decese au survenit la pacienți de peste 70 de ani.
❗️Nu s-a înregistrat niciun deces la pacienți cu vârsta sub 40 de ani și un singur deces între 40 și 50 de ani.
❗️În cazul tinerilor și al copiilor (0-18 ani) a fost înregistrată cea mai mică rată de infectare cu noul coronavirus, respectiv 1,4%.

🔴Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare.
❗️Manifestați o atitudine preventivă față de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.

🔴Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.
❗️În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță la 112.

🔴Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență.
❗️Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.
❗️Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.

🔴Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.
❗️În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
1
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top
TRANSLATE